Posočje v sedanjih in nastajajočih slovenskih regijah ter v bližajoči se vključitvi Slovenije v Evropsko skupnost - Lipušček, Radovan (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2002)
Referat obravnava porečje reke Soče v različnih dosedanjih naravnogeografskih, statističnih, zgodovinskih, političnih, turističnih in drugih regionalizacijah. Ob pojmu severna Primorska se v zadnjem času poskuša uveljaviti še ime Goriška. Avtor predlaga in nato tudi utemeljuje novo ime za sedanjo severno Primorsko oz. statistično regijo Goriška in sicer Slovensko Posočje oz. Posočje.
Keywords: geografska imena; Posočje; Primorska; regije; regionalizacija; Slovenia; Slovenian Littoral; Slovenija