Klasje - Čemažar, Sandi (Uporabna informatika (Ljubljana), 2000)
V članku so predstavljene temeljne predpostavke, izrazi in definicije ter funkcije strežnika za statistične klasifikacije. Nova programska rešitev osrednje zbirke statističnih klasifikacij je bila izdelana v okviru Programa posodobitve državne statistike. Rešitev, ki smo jo razvili na SURS, je zasnovana na dveh modelih - New Zeeland Statistics Classification and Related Standards System (CARS) in na modelu, kot smo ga povzeli po ISO?IEC 11179 Information Technology - Specification and standardisation of data elements.
Keywords: informacijska tehnologija; program posodobitve državne statistike; Slovenija; strežnik za statistične klasifikacije