Novejša sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice na področju delavskih pravic - Šetinc Tekavc, Martina (Delavci in delodajalci, 2020)
Tudi na področju delavskih pravic je v Evropi pomembna sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice v zvezi z zagotavljanjem oziroma kršitvami pravic iz Konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin (EKČP). Prispevek ponuja pregled pomembnejših odločb na treh področjih: v zvezi s pravico iz 4. člena EKČP, tj. prepovedjo suženjstva in prisilnega dela, v zvezi s sindikalnim delovanjem, ki sodi v okvir svobode zbiranja in združevanja iz 11. člena EKČP, ter pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja iz 8. člena EKČP.
Keywords: človekove pravice; delovna razmerja; delovno pravo; družina; Evropsko sodišče za človekove pravice; Konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin; prisilno delo; sindikati; suženjstvo; ustavno pravo; zasebnost