Slovenian social support networks in a long-term perspective, 1987-2018 - Iglič, Hajdeja (Družboslovne razprave, 2019)
Članek obravnava vpliv makro družbenih procesov - ekonomske recesije, rasti storitvene ekonomije in deindustrializacije - na oporna omrežja prebivalcev Slovenije v obdobju od 1987 do 2018. Pred tranzicijo so imeli prebivalci Slovenije visokofunkcionalna oporna omrežja. Ekonomski recesiji v zgodnjih 1990-ih in poznih 2000-ih sta povečali tveganje nezadostne socialne opore. Rast storitvene ekonomije je pripeljala do povečanega pomena formalnih virov opore. Družbene spremembe, ki spremljajo deindustrializacijo družbe, so imele različne učinke: povečevanje izobrazbene ravni prebivalstva in zmanjševanje velikosti gospodinjstev sta vplivala na povečano prisotnost formalnih virov in večjo raznolikost neformalnih virov v opornih omrežjih, medtem ko je staranje prebivalstva prispevalo k povečevanju deleža prebivalstva brez zadostne opore. Zaključujemo z ugotovitvijo, da so slovenska oporna omrežja v zadnjih treh desetletjih doživela večjo transformacijo.
Keywords: Družbena omrežja; Družbeni procesi; Social networks; Social processes; Social support; Socialna opora