Uvod v odnosno antropologijo jezika - Ošlaj, Borut (Ars et humanitas, 2025)
Študija raziskuje možnosti razumevanja jezika na ozadju specifičnosti človeških odnosov in njihovih filozofskoantropoloških predpostavk. Pri tem se navezuje na nekatere filozofskoantropološke teorije, ki so v večji ali manjši meri obravnavale problem jezika (Plessner, Cassirer, Jonas), ter upošteva kulturno antropologijo in nekatera spoznanja kvantne fizike. Z odnosno antropologijo je mišljeno filozofskoantropološko razume-vanje človeka kot bitja specifičnih odnosov na vseh zanj ključnih življenjskih ravneh. Posebne pozornosti so deležne naslednje teme: fenomen imenovanja, razlika med mi-tično in logično besedo ter zavestjo, prehod iz ene v drugo ter posledice za jezik in zavest.
Keywords: eccentric-diaphoric consciousness; ekscentrično-diaforična zavest; filozofija; imenovanje; nominalization; odnosi; philosophy; relations; simbolne forme; symbolic forms