Znanje slepih in slabovidnih otrok ob vstopu v redne oddelke osnovne šole - Kobal Grum, Darja (Sodobna pedagogika, 2011)
Prispevek obravnava problematiko znanja slepih in slabovidnih otrok, ki so usmerjeni v programe s prilagojenim izvajanjem in dodatno strokovno pomočjo in vstopajo v redne oddelke osnovnih šol. Na osnovi metaanalize in študije primerov ugotavlja, da ti otroci potrebujejo kompleksno znanje, ki ga lahko usvojijo le z učinkovitio strokovno podporo v predšolskem obdobju. To so znanja na kognitivnem, verbalnem, socializacijskem, motoričnem in kompezatornem področju ter na področju samourejanja. Rezultati kažejo, da je le s sistematično in na sodobnih znanstvenih premisah psihologije in pedagogike osnovano strokovno podporo mogoče omenjena znanja razvijati in omogočiti zadostne pogoje za vstop v sistem inkluzivne vzgoje in izobraževanja.
Keywords: partially sighted; slepi; slabovidni; education; children with special needs; vzgoja in izobraževanje; primary schools; otroci s posebnimi potrebami; osnovne šole; inclusion; inkulzija; school readiness; znanje; knowledge; meta analysis; metaanalize; blind