A Roman grave with writing implements from Ljubljana (SI) - Božič, Dragan (Instrumentum, 2002)
Leta 1980 je Ljudmila Plesničar objavila rimski grob, odkrit jugovzhodno od kolonije Emone ob cesti, ki je vodila proti municipiju Neviodunu (zdaj Drnovo pri Krškem). Grobna celota je med drugim vsebovala marmorno skrinjico, dva železna in štiri koščene predmete, ki jih je avtorica razložila kot železen sekač, koščeno iglo, koščeno cev, železno teslo in koščeni lopatki. V zadnjih treh lahko prepoznamo nepopolno železno lopatko za vosek, koščeno ploščico z ušescem na vrhu, verjetno ravnice, in koščen nožiček, podoben sodobnim nožem za papir. Rimski koščeni ali slonokoščeni nožički, ki so po obliki zelo podobni nožičkom za prirezovanje peres z železnim rezilom, so izjemno redki. Razen noža iz Ljubljane sta bila še dva najdena v grobovih skupaj s pisalnim in merskim priborom.
Keywords: Ljubljana; writing instruments; wax spatulae; Arheološke najdbe; classical antiquity; Antika; rulers; Primerjalne študije; penknives; pisalni pribor; archaeology; Emona; lopatke za vosek; ravnila; roman period; nožiči; arheologija; ancient Rome; rimska doba