Diferenciacija in standardi znanja v učniku za slovenščino - Saksida, Igor (Jezik in slovstvo, 1997)
Izraz diferenciacija v domači in tuji literaturi razumejo različno: nivojski pouk v taki ohlapni rabi lahko pomeni zelo raznolike oblike diferenciacije, od zunanje do notranje in fleksibilne. Članek povzema temeljna izhodišča ter upoštevaje zakonodajo in koncept prenove osnovne šole predlaga modele individualizacije v prvem, fleksibilne v drugem in zunanje diferenciacije v tretjem triletju.
Keywords: Slovene; slovenščina; pouk; prenova; učni načrti; učni programi; učna diferenciacija