Ljubljanska mestna knjižnica, župan Ivan Hribar in mestni arhivar Anton Aškerc - Seražin, Helena (Knjižnica, 1997)
Članek poskuša osvetliti vlogo Antona Aškerca in Ivana Hribarja pri ustanovitvi ljubljanske mestne knjižnice, spomniti na prvi poskus ustanovitve slovenske narodne knjižnice, pojasniti nesporazum glede daru Slovanske knjižnice ljubljanski univerzi, pri katerem gre v bistvu le za izpolnitev Hribarjevega volila iz leta 1910, vsebuje pa tudi prepisa dveh še neobjavljenih Aškerčevih poročil o mestni knjižnici.
Keywords: Aškerc, Anton; Hribar, Ivan; Knjižnice; Ljubljana; Zgodovinski prikazi