Družbeno porazdeljena kognicija - Ule, Andrej (Družboslovne razprave, 2008)
Predstavljam nekaj alternativ prevladujoči 'monadični' paradigmi kognicije, ki jih lahko zajamemo v sintagmah 'družba v umu/družba uma' in dopolnjuje znano sintagmo o 'umu v družbi'. Najprej predstavim Minskyjevo zamisel o človekovem umu (mišljenju) kot neke vrste družbi v malem (society of mind), ki deluje na podlagi paralelno-porazdeljenih procesov med medsebojno povezanimi mentalnimi dejavniki, nato koncepte družbeno porazdeljene kognicije in Hutchinsovo teorijo 'porazdeljene kognicije' ter podam osnove formalno-logičnih modelov porazdeljene kognicije. Menim, da moramo te koncepte dopolniti s koncepti kolektivne intencionalnosti, kolektivne racionalnosti in družbene epistemologije in zaključim z nekaj nerešenimi teoretskimi problemi družbeno porazdeljene kognicije.
Keywords: Kognitivna znanost; Cognitive science; Filozofija; Philosophy; Sociologija spoznavanja; Sociology of cognition; znanje; knowledge