Pravne, politične, ekonomske in praktične razsežnosti sankcij - Tekavčič Veber, Maruša (Pravnik, 2026)
Sankcije so že od začetkov modernega mednarodnopravnega reda imele pomembno vlogo v meddržavnih odnosih. Vendar pa je zlasti po ruski invaziji na Ukrajino februarja 2022 prišlo do izrazitega razmaha politik sankcioniranja, kar je v ospredje postavilo (in v nekaterih pogledih oživilo) številna pravna, politična, ekonomska in praktična vprašanja glede sprejemanja in izvajanja sankcij. Prispevek obravnava različne vidike mednarodnih sankcij, kot so bili predstavljeni na Ljubljana Sanctions Conference, ki je potekala 25. in 26. septembra 2025 na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani. Konferenca je združila več kot 150 udeležencev – študente, profesorje, strokovnjake iz prakse, predstavnike mednarodnih organizacij, mednarodnih sodišč, državnih organov in zasebnega sektorja – ter je ponudila edinstveno interdisciplinarno platformo za razprave o sankcijah v mednarodnem in evropskem pravu, politiki in gospodarstvu. Udeleženci so med drugim razpravljali o pomenu sodnega nadzora nad sankcijami, vplivu sankcij na uživanje človekovih pravic, vprašanjih, povezanih z izvrševanjem in implementacijo sankcij ter presečiščih med sankcijami in investicijskim pravom ter imunitetami držav. Omenjene pa so bile tudi kritične perspektive, ki opozarjajo na dvojne standarde, kolonialne konotacije in geoekonomske posledice sodobnih sankcijskih politik, ter ponujajo uvid v prihodnje izzive in možne reforme režimov sankcioniranja.
Keywords: človekove pravice; double standards; dvojni standardi; European Union; Evropska unija; human rights; interdisciplinarity; interdisciplinarnost; international law; judicial review; Ljubljana Sanctions Conference; mednarodno pravo; sanctions; sankcije; sodni nadzor