Pomen zvočne podobe gozda za njegovo estetsko vlogo - Mlakar Močilnik, Jana (Gozdarski vestnik, 2010)
Zvočna podoba gozda je zanimiva oblika estetske funkcije gozda. V raziskavi smo predstavili, kako je zvočna podoba gozda vključena v glasbeno-umetniška dela predvsem v skladbah slovenskih avtorjev, in to z namenom razširiti pomen estetske funkcije gozda. Predstavljene so štiri skladbe (Drevesa, B. Jež Brezavšček, Gozdni odmevi, J. Jež, Tango ptic, Č. Sojar Voglar, Turist, A. Kumar). Odlomki teh skladb so bili vključeni v internetno anketo o doživljanjuzvokov gozda. V analizo je zajetih 428 odgovorov, pokazala pa je, da so skladatelji bolj ali manj dosegli, da so si poslušalci ob poslušanju predstavljali gozd ter da je za večino anketiranih gozd zvočno zanimiv. Ob besedi gozd so najpogostejše zvočne asociacije šumenje in šelestenje, ptičje petje ter oglašanje drugih živali. Več kot polovica anketiranih se v gozdu ne srečuje z zvočnim onesnaženjem, druge najbolj moti hrup gozdne mehanizacije in prevoznih sredstev. Večina anketiranih je opisala učinke zvokov gozda na počutje kot pozitivne.
Keywords: zvok; zvočna podoba; gozdovi; estetska funkcija gozdov; ankete