Some aspects of the systemic functional model in text analysis - Plemenitaš, Katja (ELOPE (Ljubljana), 2004)
Članek obravnava nekatere vidike razlage besedil v sistemsko-funkcijskem modelu jezika. V tem modelu je besedilo pojmovano kot pomenska enota, ki nastaja v procesu uresničevanja pomenskih izbir, ki so izražene z besedami in strukturami. Iz tega sledi, da je potrebno pri ugotavljanju besedilnih pomenov upoštevati leksikalne in slovnične vzorce, ki te pomene uresničujejo. Članek poskuša razkriti nekatere možnosti za uporabo tega modela v primerjalni analizi besedil v različnih jezikih. Za ilustracijo je predstavljena primerjava nekaterih vidikov predstavne funkcije v dveh besedilih, predsedniških govorih, od katerih je eno v angleščini in eno v slovenščini. Primerjava je osredotočena predvsem na distribucijo glagolskih dogodkov v obeh besedilih
Keywords: angleščina; funkcijska slovnica; kontrastivna lingvistika; primerjalne analize; slovenščina