Zgoščevanje asfaltne plasti - Zore, Damijan (Gradbeni vestnik, 2024)
Človek uporablja asfalt (zmes kamnitih zrn, vezanih z bitumnom) že več kot sedem tisoč let in je eden od najpogosteje uporabljenih gradbenih materialov. Proizvodnja vroče asfaltne zmesi (HMA – hot mixed asphalt) je dovršena proizvodnja, ki večinoma zagotavlja ustrezne kakovostne karakteristike. Običajno povsod najdemo pomanjkljivosti in pri asfaltu je ena glavnih ta, da je proizvedena zmes podvržena ohlajevanju, plasti s prenizko temperaturo pa ni več mogoče zgostiti. Da bi se temu v čim večji možni meri izognili, je treba poznati različne pogoje ter njihove vplive na uspešnost zgoščevanja asfaltne plasti. Namen tega članka je: – predstaviti problematiko zgoščevanja asfaltne plasti, – zvišati nivo razumevanja obnašanja asfaltne plasti med zgoščevanjem, – prikazati, da se z ustreznim strokovnim pristopom in uvedbo ukrepov lahko doseže bistveno višja učinkovitost zgoščevanja
Keywords: compaction time window; časovno okno zgoščevanja; temperature segregation; temperaturna segregacija