Obravnava pravopisa v treh predelavah Bohoričeve slovnice (1715, 1755, 1758) - Ahačič, Kozma (Slavistična revija, 2009)
Prispevek obravnava poglavje o pravopisu v treh predelavah slovnice Adama Bohoriča (1584): Hipolitovi iz leta 1715, rokopisni iz leta 1755 in celovški iz leta 1758. Analiza kaže, da gre glede na odvisnost od Bohoriča pri vseh treh predelavah za eno najbolj izvirnih poglavij s številnimi izvirnimi rešitvami, ki jih je močno zaznamoval duh tedanjega časa. Še posebej izviren je delo o "izgovorjavi glede na rabo črk", ki se ukvarja s problematiko, zajeto tudi v nekaterih jezikoslovnih uvodih iz 17. in 1. pol. 18. stoletja, ki pa jih nobena od predelav ne upošteva kot neposredno predlogo.
Keywords: 18.st.; Bohorič, Adam, ok. 1520-1598; grammar; Hipolit Novomeški, 1650-1722; history; jezikoslovje; linguistics; orthography; pravopis; Slovene; slovenščina; slovnice; zgodovina