Starodavni in prvobitni bukovi gozdovi Karpatov in drugih delov Evrope - Zakrajšek, Polona (Geografski obzornik, 2025)
Starodavni in prvobitni bukovi gozdovi na Unescovem seznamu svetovne dediščine predstavljajo najkompleksnejše serijsko in transnacionalno območje, ki obsega 93 enot v 51 zavarovanih območjih v 18 evropskih državah. Zaščita temelji na ohranjenih ekoloških in bioloških procesih, povezanih z razvojem ekosistemov, kot so sukcesija, dolgoročna dinamika in referenčna stanja gozdov brez človekovega vpliva. Upravljanje zahteva usklajeno sodelovanje držav pogodbenic s skupnimi cilji varstva, raziskovanja ter trajnostnega upravljanja dediščine. V Sloveniji sta vključeni enoti Krokar in Snežnik.
Keywords: beech forest; bukovi gozdovi; ecological process; Krokar (pragozd); protected area; Snežnik; svetovna naravna dediščina; transnacionalno upravljanje; transnational management; UNESCO; varstvo okolja; World natural heritage; zavarovana območja