Starševska upravičenja v zvezi s šolanjem otroka - Novak, Barbara (Pravni letopis, 2009)
V šoli se pravice staršev, da izobražujejo in vzgajajo svoje otroke,srečajo z izobraževalno- vzgojnim pooblastilom, ki ga je šoli podelila država. Razmerja med starši, šolo in državo zadevajo tudi pravice otroka. Ne bi bilo naravno, če bi država, šola, starši in otrok oblikovali svoja medsebojna razmerja povsem nekonfliktno, toda na redkokaterem področju družbenega življenja se tako jasno pokažejo konfliktni potenciali v odnosih med otroci, starši in državo kot na področju šolstva. Pri vsej množici teorij in pogledov v zvezi s številnimi problemi glede pravic staršev in njihovih otrok pa je danes na področju šolskega prava razbrati eno samo zares pomembno interpretacijsko pravilo: korist otroka.
Keywords: child; človekove pravice; education; human rights; izobraževanje; otroci; starši; šole; vzgoja