Kmetijstvo kot priložnost sonaravnega razvoja podeželja v Sloveniji - Lampič, Barbara (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Vloga kmetijstva na podeželju se je bistveno spremenila, celo povečala, saj se je kmetijstvu pričelo pripisovati številne nove funkcije, od socialne do ekološke. Z vključitvijo v EU in uveljavljanjem Skupne kmetijske politike prihaja do velikih sprememb tudi v slovenskem kmetijstvu, njegovi usmeritvi, stopnji intenzivnosti, velikostni in posestni strukturi. Vprašanje pa je, ali je smer razvoja kmetijstva v Sloveniji v skladu z varovanjem in ohranjanjem naših ključnih naravnih virov?
Keywords: agrarna geografija; raba tal; agriculture; kmetijstvo; obremenjevanje okolja; environmental protection; varstvo okolja; sonaravni razvoj; ekološko ravnotežje; Slovenia; Slovenija