Uporaba online javno dostopnih knjižničnih katalogov (OPAC) (Knjižnica, 1991)
Hitra rast online knjižničnih katalogov (ang. Online public-access catalog, nem. Online-Benutzerkatalog) zahteva nekaj sistematičnosti pri prikazu njihovega nastanka in njihove uporabnosti. Online knjižnični katalog je v osnovi eden izmed običajnih računalniških uporabniških programov, s pomočjo katerih klasične načine ureditve podatkov zamenjamo z računalniškimi. Za uporabnika je to dostop do strojno čitljivih zapisov gradiva, ki se nahaja v določeni knjižnici. Njegov namen je zagotoviti zanesljiv in uporaben online dostop do informacij o gradivu knjižnice. S tem tekstom želim nadaljevati delo, opravljeno s preglednim člankom pred dobrimi tremi leti
Keywords: OPAC; knjižnični katalogi; on-line katalogi; informacije