The impact of the adjustment concept on the benchmarks' height accuracy - Bukač, Blaženka (Geodetski vestnik, 2024)
Nacionalni višinski referenčni sistemi temeljijo na nivelmanskih mrežah, ki so razvrščene v redove glede na njihovo natančnost. Končne višine reperjev v višinskih mrežah običajno pridobimo s posredno izravnavo meritev po metodi najmanjših kvadratov. Pogostokrat se iz pragmatičnih razlogov zanemari korelacija med opazovanji in korelacija med višinami danih reperjev. Prav tako se za višine danih reperjev običajno predpostavi, da so brez napak, čeprav imajo v resnici določeno stopnjo natančnosti. V članku je predstavljena alternativna realizacija višinskega referenčnega sistema HVRS71 za Republiko Hrvaško. Obseg podatkov je omejen na nivelmanske mreže 1. in 2. reda. Alternativna realizacija je izvedena z drugačnim konceptom prilagajanja, pri katerem so upoštevane korelacije med opazovanji zaradi uvedbe korelacije višin danih reperjev. Ta metodologija omogoča tudi prenos natančnosti absolutnih višin danih reperjev z nivelmanske mreže višjega reda na natančnost absolutnih višin reperjev nivelmanskih mrež nižjega reda. Tako se doseže objektivna, logična in dejanska porazdelitev natančnosti višin reperjev vzdolž obsega referenčnega sistema višin. Rezultati določajo, koliko sprememba koncepta prilagajanja nivelmanske mreže vpliva na kakovost višinskega referenčnega sistema.
Keywords: absolute height; Bosna in Hercegovina; correlation; geodezija; height accuracy; height system; Hrvaška; least squares method; nadmorska višina; nivelmanske mreže; parametric adjustment; Slovenija