No pragmatism without realism - Gershteyn, Vadim (Monitor ISH, 2022)
Pragmatizem je ena izmed najnovejših velikih filozofskih šol. Kljub relativni priljubljenosti je pragmatizem težko definirati, različne znanstvene definicije pragmatizma pa so sporne. Eden od razlogov za zmedo o pomenu pragmatizma je izključitev njegovega duhovnega utemeljitelja, ameriškega znanstvenika in filozofa Charlesa S. Peircea, iz najbolj relevantnih sodobnih razprav (zlasti v smislu primata neopragmatizma). Peirce je bil delno izključen iz razprave o sodobnem pragmatizmu, ker so njegove temeljne ideje v nasprotju s sodobnimi filozofskimi prepričanji (neo)pragmatizma. Rekontekstualizacija Peirceovih idej kaže na način za reinterpretacijo sodobnega (neo)pragmatizma v kontekstu sholastičnega realizma: starejše filozofske šole, ki je na Piercea vplivala predvsem preko Duns Skota. Ta prispevek se opira na sodobne razprave o pragmatizmu, da bi našel način, kako bi lahko Peirceova filozofija oplajala sedanje in prihodnje filozofske razprave.
Keywords: American philosophy; American pragmatism; cosmology; epistemologija; epistemology; filozofija; kozmologija; neo-pragmatism; ontology; Peirce; Peirce, Charles S.; pragmatism; pragmatizem