Španski pogled na roman Alamut v dobi globalizacije - Francé, Maja (Primerjalna književnost, 2011)
Proti koncu 20. stoletja je začel Alamut stopati v medkulturni dialog z različnimi državami v Evropi. Zaradi splošnega ogrožanja islamističnega terorističnega gibanja je doživel politično aktualizacijo, ne nazadnje v Španiji, kjer so se spustili tudi na globljo raven romanesknega literarnega sižeja. Izkazalo se je, da je Alamut kot simbol univerzalnega zanikanja nasilnih režimov in tudi kot prispodoba ogroženosti slovenske identitete in zato nosilec slovenskega sporočila odločno pospešil slovensko-španski kulturno-komunikacijski proces.
Keywords: Bartol, Vladimir, 1903-1967; Slovene literature; slovenska književnost; literarna recepcija; Spain; Španija; prevodi v španščino; medkulturna komunikacija; terorizem; Bartol, Vladimir: Alamut