Circulation in premodern world literature - Domínguez, César (Primerjalna književnost, 2012)
Nedavno razpravljanje o svetovni literaturi je poudarilo pomembnost obtoka kot merila svetovnosti, in sicer tako v dobesednem kakor v figurativnem pomenu. Ta članek se osredotoča na vprašanje, kako obtok povezati s predmoderno svetovno literaturo. Natančneje, besedila, ki so bodisi nastala na Jutrovem bodisi so bila z njim povezana in ki so bila v širokem obtoku v Zahodni Evropi, bom primerjal z besedili, ki sicer niso bila deležna tako širokega obtoka, a povzemajo svet v svoji fizičnosti.
Keywords: svetovna književnost; srednjeveška književnost; literarno posredništvo; kulturni prostor; kulturni obtok; primerjalne študije