Širjenje mesta s poudarkom na urbani mobilnosti - primeri iz ZDA - Šašek-Divjak, Mojca (Urbani izziv, 2002)
Razvite države se v zadnjih desetletjih trudijo izboljšati in povečati prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi v mestnih regijah, ker ugotavljajo negativne vplive avtomobilskega prometa na mobilnost: zastoji, zasičenost v prometu, povečana vlaganja v cestno infrastrukturo. Nova gibanja, ki so se pojavila v devetdesetih letih v ZDA in jih pogosto označujejo s pametno rastjo (smarth growth), poudarjajo učinkovitost urbane rasti, ki naj bi se vezala na javni promet in omogočala racionalnost cen infrastrukture in boljšo izkoriščenost prostora. Kot zanimive primere takšnega razvoja prikazujemo območja v San Francisco Bayu (California), Portlandu (Oregon) in Salt Laku (Utah).
Keywords: javni promet; mesta; prometna ureditev; United States of America; urbani razvoj; urbanizacija; ZDA