Literatura in prostor - Škulj, Jola (Slavistična revija, 2005)
Pretresanje problematike o prostoru in literaturi odpira več možnih gledišč. Pravzaprav implicira oboje prostor literature in vprašanje literature v prostoru. Tako je mogoče premisliti različne koncepcije prostorskega v razmerju do literature. Izčrpa teoretska analiza spacialnih vidikov literatur (kot tekstualnih, umetniških, kulturnih, geokritičnih, topografskih pojmov) se nakazuje kot pristojen projekt za natančnejšo raziskavo in ponovno evalvacijo obstoječih in prihodnjih realnosti manjših pa tudi drugih evropskih literatur.
Keywords: Bahtin, Mihail Mihajlovič, 1895-1975; Fish, Stanley Eugene, 1938-; literarna teorija; literary theory; literatura; literature; Lotman, Jurij Mihajlovič, 1922-1993; Moretti, Franco, 1950-; Peirce, Charles Sanders, 1839-1914; prostor; Ricoeur, Paul, 1913-2005; semiosfera; semioza; Spivak, Gayatri Chakravorty