Besedilni svetovi v poeziji Daneta Zajca - Jarnovič, Urška (Jezik in slovstvo, 2006)
Namen prispevka je predstaviti kognitivnostilistično analizo pesniskih besedilna primeru poezije Daneta Zajca. Gre za tip analize, ki se osredotoča na besedilne svetove kot miselne konstrukte, ki so posledica interakcije med sprejemnikom in besedilom. Na podlagi besedilno pogojenih inferenc ter sprejemnikovih ze obstoječih védenj in izkušenj s svetom, v katerem živi, je mogoče poglobiti in razširiti spoznanja o načinih gradnje besedila. To hkrati pomeni dopolnitev in obogatitev jezikovnostilističnih analiz.
Keywords: Slovene literature; slovenska književnost; slovenska poezija; stilistika; stylistics; Zajc, Dane