Načrtovanje števila zdravnikov in zobozdravnikov v zdravstvu - metode, uporabnost, omejitve in odvisnosti - Grmek-Košnik, Irena (Zdravstveno varstvo, 2006)
Izhodišča: Načrtovanje števila zdravnikov in zobozdravnikov je ena najtežjih oziroma najbolj zahtevnih nalog načrtovanja sistema zdravstvenega varstva. Najpogostejše ovire za učinkovito načrtovanje zdravstvenih delavcev so: pomanjkanje znanja o povpraševanju po zdravnikih, nepreverjenimi demografski podatki o zdravnikih pomanjkanje podatkov o nezapolnjenih delovnih mestih, zastarelost podatkov o številu poklicev, slaba dostopnost zahtevanih podatkov. Metode: S pomočjo podatkov o število aktivnih zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi zdravstvenostatističnih letopisov, ki jih izdaja Inštitut za varovanje zdravja Republike Slovenije, za leto 1980, 1990 in 2002 in razpisanih mest specializacij v prvem nacionalnem razpisu za leto 2003 smo poskusili napovedati gibanja o potrebah zdravnikov v prihodnjih letih ter ovrednotiti primernost dosedanjega načrtovanja zdravnikov. Rezultati: Število aktivnih zdravnikov in zobozdravnikov skupaj se je od leta 1980 na 1990 povečalo za 1172 (32,3%) oz. je bil povprečni letni prirastek 3,2%. Od leta 1990 do leta 2002 se je zdravniški stan okrepil le za 655 (12%) novih zdravnikov in zobozdravnikov oz. je bil povprečni letni prirastek le 1%. Število diplomantov medicinske fakultete je od leta 1986 do 2002 zelo nihalo. Zaključki: Različni izračuni kažejo, da v obstoječi mreži ob sedanjih provizoričnih normativih primanjkuje nekaj sto zdravnikov. Ocenili smo, da se bo vsaj nekaj let še nadaljeval trend zmanjševanja oskrbljenosti z zdravniki. Število aktivnih zdravnikov bodo v glavnem zagotavljali diplomanti Medicinske fakultete v Ljubljani in po nekaj letih tudi Medicinske fakultete v Mariboru, okrog 4-8% tudi z zaposlovanjem zdravnikov iz tujine.Trenutno stanje načrtovanja kadrov v zdravstvu je še daleč od optimalnega.
Keywords: health care; kadrovska politika; načrtovanje; zaposlovanje; zdravniki; zdravstveno varstvo; zdravstvo; zobozdravniki