External help and the transformation of civic activism in Hungary - Szabó, Máté (Javnost (Ljubljana), 2000)
Politična protestna gibanja iz obdobja transformacije na Madžarskem so bila institucionalizirana kot politične stranke ali v drugih organizacijskih oblikah. Spremenila so se v organizirane in formalizirane akterje nove demokracije, nova družbena gibanja pa se razvijajo v novih oblikah protestnega delovanja in so usmerjena k novim družbeno-političnim konfliktom. Civilna družba v nekdanjih komunističnih državah si prizadeva za podporo in išče zglede v zahodnih demokracijah. Toda tudi zahodna podpora temelji na omejenih virih, kar je bilo prikrito v časih komunističnih omejitev, ko je bilo prejemanje pomoči z zahoda tvegano početje, ki so se ga drznili le maloštevilni posamezniki in skupine. Zdaj nastaja konkurenčen trg za nizko rizično podporo zahodnih agencij. Civilnodružbeni aktivisti morajo pokazati odgovornost, organizacijske sposobnosti ter družbeni in medijski vpliv, da bi pridobili naklonjenost zahodnih donatorjev. Intelektualni kapital in organizacijsko infrastrukturo je treba razviti z upravljalskimi sposobnostmi, ki jih zahtevajo zahodne agencije kot dajalci pomoči in organizatorji programov.
Keywords: Hungary; Madžarska; postsocializem; tranzicija; civil society; civilna družba; democracy; demokracija; družbena gibanja; politična gibanja