Brez dlake na jeziku - Hadalin, Jurij (Prispevki za novejšo zgodovino, 2020)
Članek obravnava delovanje Slovenske nacionalne stranke od njene ustanovitve do danes in temelji na njenih programskih dokumentih ter medijskem poročanju o njenem delovanju v okviru parlamenta in izven njega. V procesu analiziranja dokumentov se nakazujejo določene stalnice, ki stranko definirajo v slovenskem političnem prostoru in istočasno kažejo na določene spremembe njene javne podobe in politične orientacije. Kljub vsem spremembam pa analiza pokaže na dokaj izrazito doslednost ideoloških stališč, ki je stranki javno mnenje ni pripisovalo, je pa v marsičem tudi posledica lapidarnih argumentacij, ki so omogočale široko interpretacijo izhodišč tako na idejnem kot tudi na socialnogospodarskem področju.
Keywords: nacionalizem; politična zgodovina; politične stranke; prva svetovna vojna; Slovenska nacionalna stranka; stranke; zgodovina