Kogeneracija z gorilnimi celicami v stanovanjskih poslopjih - Taccani, Rodolfo (Strojniški vestnik, 2000)
Kombinirana proizvodnja električne energije in toplote(KPETH-CHP) ali kogeneracija je idealna uporaba gorilnih celic. V tem prispevku so predstavljena načela delovanja in različni tipi gorilnih celic. Podrobno je predstavljeno delovanje kogeneracije z gorilnimi celicami. Predstavljeni so nekateri komercialno uporabni sistemi in prednosti gorilnih celic. Podrobno je analiziran obrat s trdnimi oksidnimi gorilnimi celicami in plinsko turbino(TOGC in PT - SOFC in GT). Nekateri preliminarni rezultati kažejo da lahko dosežemo električni izkoristek okoli 65%, medtem ko je izkoristek po prvem glavnem zakonu nad 80%.
Keywords: kogeneracija; celice gorilne; zgradbe stanovanjske; izkoristek električni; kogeneracijski sistemi; gorilne celice; izkoristek