"URNIK" kot sistem za podporo odločanju - Lednik, Ljuba (Informatica Medica Slovenica, 2004)
Prispevek predstavlja projekt "URNIK" kot temeljni vir podatkov v informacijskem procesu in osnovo za načrtovanje in nadziranje delovanja Službe zdravstvene nege. Za vodenje avtonomne službe zdravstvene nege potrebuje medicinska sestra - managerka za vključevanje v celovito organizacijo in zagotavljanje zdravstvene oskrbe v bolnišnici vir podatkov o zaposlenih in o bolnikih. Projekt "URNIK" je vzpostavitev sistema, ki omogoča celovit nadzor izrabe delovnega časa, dnevno, mesečno in letno načrtovanje in evidentiranje dnevnih poročil za obračun dohodka. Računalniško podprt dokumentacijski sistem "Urnik" povezuje podatke o zaposlenih s podatki o bolnikih na osnovi njihovih potreb po zdravstveni negi - Kategorizacija. Predstavljene so vsebine in pomen "Urnika" za učinkovito odločanje.
Keywords: Bolnišnični informacijski sistem; Decision making; Decision support techniques; Hospital information system; Nursing care; Odločanje; Podpora odločanju, tehnike; Zdravstvena nega