Znani, neznani Prežihov Voranc - Borovnik, Silvija (Jezik in slovstvo, 2010)
Razprava si kot izhodišče za raziskovalno opazovanje zastavlja dvoje vprašanj, prvo, ali namreč zares dobro poznamo literarno delo znanega in kanoniziranega pisatelja Prežihovega Voranca, in drugo, ali je bil pisatelj socialni realist v vsej svoji umetniški zavesti in praksi. Na obe vprašanji skušamo odgovoriti z analizo primerov iz Prežihove manj znane zgodnje proze. Le-ta je dosegljiva v Prežihovem Zbranem delu I-III kot Nezbrane novele in črtice (1909-1927), Nezbrane novele in črtice (1939-1941) in Naši mejniki (1945-1948).
Keywords: Slovene literature; Prežihov, Voranc; Slovene writers; slovenska književnost; slovenski pisatelji; short narrative prose; social realism; kratka pripovedna proza; border themes; socialni realizem; border motives; mejne teme; mejni motivi