Kulturnospecifične prvine v prevodu povesti M. Bulgakova Pasje srce - Kaloh Vid, Natalia (Primerjalna književnost, 2015)
Razprava se osredotoča na analizo edinega slovenskega prevoda povesti M. Bulgakova Pasje srce z vidika prevajanja kulturnospecifičnih prvin s posebnim poudarkom na rabi pretvorbenih prevajalskih postopkov, ki pripomorejo k podomačitvi prevoda, ter citatnih postopkov, ki prevajalcu omogočijo, da ohrani tujost izvirnika. Osredinili se bomo na posamične jezikovne prvine, pomembne za ubesedovanje kulture, pri čemer je posebna pozornost namenjena ustreznosti prevajalčevih rešitev.
Keywords: Bulgakov, Mihail, 1891-1940; "Pasje srce"; ruska književnost; Russian literature; literarno prevajanje; prevodi v slovenščino; prevajalske strategije; podomačitev; potujitev