Štrekelj, Pypin in opredelitev literarne zgodovine - Dolinar, Darko (Slavistična revija, 1997)
Ko je Karel Štrekelj (1859-1912) na univerzi v Gradcu leta 1899 začel predavati zgodovino slovenskega slovstva, je v uvodu podal zanimivo teoretično-metodološko opredelitev literarne zgodovine. Članek analizira to besedilo, ocenjuje njegov pomen za takratno razvojno stopnjo literarne vede na Slovenskem, vendar ugotavlja, da to ni izvirnik, temveč prevod in da je njegov pravi avtor ruski literarni in kulturni zgodovinar A. N. Pypin. V dodatku je besedilo prvič objavljeno po Štrekljevem rokopisu.
Keywords: biografije; history of literature; literarna veda; literarna zgodovina; literary science; Pypin, A. B.; Slovene literature; slovenska književnost; Štrekelj, Karel, 1859-1912