Detection of apoptotic cells in tumour paraffin sections - Pižem, Jože (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
Apoptoza je oblika celične smrti z značilnimi morfološkimi spremembami, ki jo uravnavajo zapleteni molekularni mehanizmi. Motnje v uravnavanju apoptoze so pomembne za rast tumorjev, hkrati pa različne metode zdravljenja tumorjev zavirajo njihovo rast pretežno s sprožanjem apoptoze tumorskih celic. Ugotavljanje apoptotske aktivnost v tumorju je lahko pomembno za napoved poteka bolezni in njenega zdravljenja, zato je pomemben razvoj metod za rutinski prikaz apoptotičnih celic v tumorskem tkivu, ki je bilo fiksirano v formalinu in vklopljeno v parafin. Pri uravnavanju apoptoze sodelujejo zapletene molekularne poti. Različni proapoptotični signali sprožijo aktivacijo kaspaz, slednje pa cepijo tarčne beljakovine. Njihova cepitev je odgovorna za morfološke spremembe apoptotičnih celic in značilno cepitev jedrne DNK. V zadnjem desetletju je prikaz apoptotičnih celic v tumorskem tkivu fiksiranem v formalinu temeljil pretežno na morfoloških značilnostih in značilni fragmentaciji DNK. V zadnjem času omogoča zanesljiv prikaz apoptotičnih celic imunohistokemična reakcija na prikaz aktiviranih kaspaz in cepljenih tarčnih beljakovin (citokeratin 18, aktin, PARP).
Keywords: Apoptosis; Apoptoza; citologija; DNA , razdrobitev; Dna Fragmentation; Immunohistochemistry; Imunohistokemija; Neoplasms; Novotvorbe; onkologija; Pathology; tumor