Izhodišča za proučevanje kakovosti podatkov v bibliografskih in normativnih zapisih - Badovinac, Branka (Knjižnica, 2017)
Namen: S prispevkom smo želeli opozoriti na nekatera izhodišča za proučevanje kakovosti podatkov v bibliografskih in normativnih zapisih. Specifično nas je zanimalo 1) razumevanje kakovosti podatkov v katalogizaciji, 2) teoretične osnove in pojmi o kakovosti podatkov ter 3) usmerjenost novejših raziskav o kakovosti podatkov s področja katalogizacije (vključujoč digitalne knjižnice). Metodologija/pristop: Prva dela raziskave sta zasnovana eksplorativno, medtem ko smo se v študiji raziskovalnih usmeritev z metodo analize literature omejili na pomembnejše objave v letih 2003-2016. Rezultati: Kakovost podatkov smo umestili v katalogizacijo tako, da smo poskusili opredeliti dejavnike, ki vplivajo na razumevanje kakovosti podatkov v katalogizaciji. V prispevku smo povzeli nekaj izhodišč z vidikov uporabnika, enotne obdelave, organizacije/racionalizacije delovnega procesa, katalogizatorjev ter tehnologije in programske opreme. Na podlagi drugega dela prispevka o teoretičnih osnovah o kakovosti podatkov smo nato raziskovalne usmeritve povzeli skozi prizmo opredeljevanja napak, dimenzij, uporabo mer in metod merjenja, vrednotenja in interpretacije ugotovitev, tehnike in aktivnosti pri odpravljanju napak. Rezultati so pokazali možnosti razširitve nabora dimenzij, ki opredeljujejo kakovost podatkov, ter nakazali problem ekspertnega vrednotenja in smer razvoja bolj sofisticiranih avtomatiziranih postopkov merjenja in odpravljanja napak. Omejitve raziskave: Zaradi obsežnosti raziskovalnega vprašanja in slabše sistematičnosti pri izboru virov so nekateri vidiki premalo problematizirani. Izvirnost/uporabnost raziskave: Študija zapolnjuje nekatere teoretične vrzeli pri preučevanju kakovosti podatkov v katalogizaciji.
Keywords: cataloguing; katalogizacija; data quality; kakovost podatkov; metadata; metapodatki; bibliografski zapisi; bibliographic records; normativni zapisi; authority records