Primerjava poletne onesnaženosti zraka z dušikovim dioksidom v Ljubljani med letoma 2005 in 2013 - Ogrin, Matej (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2013)
V Ljubljani je glavni vir onesnaževanja zraka z NO2 promet, zato se prispevek osredotoča na prometno obremenjevanje zraka v treh različnih tipih mestnega prostora: urbanem ozadju, na odprtem prostoru ob cestah in v cestnih koridorjih. Predstavljene so tudi meritve koncentracij prečno na glavno cesto. Prispevek primerja rezultate meritev NO2 v Ljubljani v merilnih obdobjih poleti 2005 in 2013 ter skuša pojasniti vzroke za razlike v obsegu onesnaženosti različnih tipov mestnega prostora in pomemben upad koncentracij v vseh obravnavanih tipih.
Keywords: cestni promet; environmental protection; Ljubljana; mestni promet; onesnaženost; onesnaževanje okolja; pollution; varstvo okolja; zrak