A rare variant of Roman wax-spatulae - Božič, Dragan (Instrumentum, 2001)
Trije med seboj zelo podobni odlomki rimskih predmetov so bili razloženi kot ročaji ogledala ali noža, prvi iz utrdbe Saalburg v Nemčiji leta 1897, drugi iz groba 1 v Monte do Farrobo na Portugalskem leta 1974 in tretji iz Milana v Italiji leta 1991. Četrti podobni primerek iz utrdbe Porolis (Porolissum) v Romuniji je bil leta 1992 razložen kot ročaj zdravniškega orodja. Čez nekaj let je Michel Feugere pokazal, da gre za ročaj njegove vrste A4 rimskih lopatk za vosek, h kateri nedvomno sodijo tudi prve tri najdbe. Ti štirje ročaji predstavljajo skupaj z lopatko iz groba 21 jugovzhodnega grobišča mesta Duklja v Črni gori, ki je ohranjena v celoti, posebno, zelo redko različico lopatk za vosek, ki jo lahko poimenujemo različica A4a. Trije grobovi grobišča pri Duklji so vsebovali bronaste črnilnike in lopatke za vosek različnih vrst. Najpomembnejši je grob 21, ki je poleg tega vseboval še dve pravokotni koščeni ploščici, povezani s pisanjem, in posebno orodje z ozkim železnim rezilom in preluknjanim ploščatim bronastim ročajem, ki je okrašen še s krožci s piko. Njegova namembnost ni jasna. Ročaje te vrste orodja predstavlja očitno tudi 16 najdb iz Maroka, ki jih je Boube-Piccot napačno razložila kot jermenske zaključke.  Različico A4a rimskih lopatk za vosek in orodja s preluknjanim bronastim ročajem lahko datiramo v 3. stoletje n. št.
Keywords: 3. stoletje n. št.; ancient Rome; Duklja; grobovi; orodja s predrtim bronastim ročajem; pisalni pribor; različica A4a lopatk za vosek; rimska doba