Medpredmetno povezovanje matematike in športne vzgoje pri urejanju, analizi in prikazovanju podatkov iz športno vzgojnega kartona - Horvat, Tea (Revija inovativna pedagogika, 2025)
V prispevku predstavljamo študijo primera medpredmetnega povezovanja matematike in športne vzgoje. Z učenci osmega razreda smo v treh šolskih urah razširjenega programa pri predmetu digitalne veščine urejali, analizirali in prikazovali podatke iz športno vzgojnega kartona. Prispevek je namenjen predmetnim učiteljem, ki bi želeli v pouk vključiti uporabo Excela. Učenci so v Excel vnašali zbrane podatke, jih razvrščali po meri, uporabljali različne funkcije za analizo, oblikovali preglednico nato pa vnesene podatke prikazali še z različnimi prikazi. Pri tem smo razvijali digitalne kompetence: vrednotenje in upravljanje podatkov, informacij in digitalnih vsebin ter razvoj digitalnih vsebin. V urah smo učencem demonstrirali primere uporabe Excela na realnih, njim znanih podatkih, ki so jih tekom ur tudi sami preizkusili, nato pa so zbrane podatke analizirali, obdelali in prikazali. Napredek smo spremljali z anketnim vprašalnikom pred in po demonstraciji uporabe Excela ter neposrednim opazovanjem in spremljanjem učencev tekom ur in v kanalu ekipe Microsoft Teams. Refleksijo učencev smo ob koncu izvedbe pridobili še s Padletom. Učenci so Excel ocenili kot uporabno orodje z rabo pri obdelavi podatkov.
Keywords: analiza in obdelava podatkov; cross-curricular integration; data analysis and processing; data display; Digitalna pismenost; Interdisciplinarnost v izobraževanju; Matematika; medpredmetno povezovanje; Microsoft Excel (programska oprema); Osnovnošolsko izobraževanje; prikaz podatkov