Socialist "uses of enchantment" - Vidmar, Ksenija H. (Annales. Series historia et sociologia, 2023)
Članek obravnava razmerje med pravljicami, spolno in nacionalno identiteto v socializmu. Teoretično se opira na kanonično delo Bruna Bettelheima The Uses of Enchantment, v katerem avtor zagovarja stališče, da pravljice igrajo pomembno vlogo pri spolnem razvoju otrok. Bettelheimov argument je analiziran skozi feministično-psihoanalitično perspektivo, ki problematizira Freudovo predpostavko o gladkem prehodu k diferencialnemu spolnem oblikovanju fantov in deklet. Glavni cilj analize je preučiti Freudov spolni scenarij v povezavi z oblikovanjem slovenske nacionalne identitete. Slavoj Žižek je trdil, da je slovenski nacionalni značaj uokvirjen z zatiralno in posesivno fikcijsko materjo. V pričujočem članku obravnavam Žižkovo tezo skozi branje dveh pravljic iz socialističnega obdobja, Peter Klepec Franceta Bevka in Moj dežnik je lahko balon Ele Peroci. Pri tem ugotavljam, da lahko z dodajanjem Freudove ideje o family romance in političnega koncepta infantilnega državljanstva k analizi otroške fikcije pridobimo nove vpoglede v konkretne politične in socialne napetosti, ki podpirajo “uporabo čudežnega” pri otrocih v socializmu.
Keywords: družinski roman; nacionalna identiteta; nedoraslo državljanstvo; pravljice; socializem; spolna identiteta