A possibility of religious experience in the life of a contemporary person according to theology of Franc Rode - Trontelj, Nik (Bogoslovni vestnik, 2023)
Prispevek predstavlja nauk Franca Rodeta o možnosti verske izkušnje v življenju sodobnega človeka, kot ga podaja v svojem učbeniku za osnovno bogoslovje z naslovom Osnovno bogoslovje (1979). Rode je bil predavatelj osnovnega bogoslovja na Teološki fakulteti v Ljubljani v letih 1967–1981, tj. v času, ko je bila Slovenija del močno sekularizirane FLRJ Jugoslavije, osnovane na ateističnem marksizmu. Rode v svoji razpravi predstavlja bivanjske in filozofske razloge za izkušnjo Boga kot absolutnega smisla življenja in končnega cilja sveta. Izpostavlja tudi posameznikovo intuitivno potrebo po presežnem v sodobni družbi, temelječi na tehnološkem razvoju, ki je demistificiral naravni svet, in politični viziji laične države.
Keywords: Christianity; faith; fundamental theology; Jugoslavija; krščanstvo; osnovno bogoslovje; religiosity; religioznost; Rode, Franc; secularism; secularization; sekularizacija; sekularizem; socialism; socializem; vera; Yugoslavia