Dark matter searches at the LHC - Klančnik Kunstelj, Maj Leandro (Matrika, 2023)
Narava temne snovi do tega dne ostaja eden največjih še nerešenih problemov fizike, zaradi česar predstavlja pomembno raziskovalno področje tako astronomom in kozmologom kot tudi eksperimentalnim ter teoretičnim fizikom osnovnih delcev. V tem članku se bomo poskusili na razumljiv način približati fiziki in raziskavam temne snovi. V prvem delu bomo navedli nekaj dokazov za obstoj temne snovi in drugih motivacij za vpeljavo nove fizike. Nato bomo obravnavali nekaj kandidatov za teoretično razlago temne snovi s poudarkom na dobro znanih Supersimetričnih teorijah. Po zastavljeni teoretični osnovi bomo opisali eksperimentalno sliko takih raziskav v primeru detektorja ATLAS na LHC, nato pa se bomo še malo poglobili v strategije iskanja temne snovi na LHC.
Keywords: dark matter; fizika osnovnih delcev; LHC; new physics; nova fizika; particle colliders; physics of elementary particles; pospeševalniki delcev; temna snov