Inteligentni računalniški sistem za pomoč pri poučevanju konstruiranja - Novak, Marina (Strojniški vestnik, 2000)
Odločitve, sprejete v procesu konstruiranja, odločilno vplivajo na konkurenčnost izdelka na trgu. Zato sta zelo pomembni kakovost in uspešnost poučevanja konstruiranja na univerzitetnem študiju. V članku je postavljen potek poučevanja konstruiranja, ki temelji na praktičnem skupinskem delu pri izdelavi projektne naloge. Opisane so težave s katerimi se pri tem, predvsem zaaradi neizkušenosti, srečujejo študenti, in možnosti uporabe metod umetne inteligence za pomoč pri premagovanju teh težav. Podrobno je opisan inteligentni računalniški sistem , ki naj študentom pomga oceniti rezultate analize po metodi končnih elementov, jih pravilno razlagati in predstaviti kritična mesta v konstrukciji. Nadalje naj sistem študentom predlaga tudi ustrezne korake za izboljšanje konstrukcije. Za pravilno razumevanje rezultatov numerične anlize in izbiro ustreznih konstrukcijskih ukrepov je treba veliko izkušenj in znanja. Obojega študentom primanjkuje, zato je uporaba metod umetne inteligence v tem primeru upravičena in lahko bistveno pripomore k učinkovitejšemu reševanju problemov.
Keywords: umetna inteligenca; konstruiranje; numerična analiza