Prenos vibracij preko prostorsko ukrivljenih jeklenih vrvi z oplaščenjem - Otrin, Miha (Strojniški vestnik, 2007)
Prispevek obravnava študijo prenosa vibracij preko prostorsko ukrivljene jeklene vrvi z oplaščenjem. Fizikalni model upogibnih nihanj jeklene vrvi in oplaščenja je utemeljen na Euler-Bernoullijevem modelu upogiba nosilca brez upoštevanja osnih obremenitev. Disipacija energije je predstavljena v obliki dveh modelov, viskoznega in strukturnega modela disipacije energije. Frekvenčna odvisnost dinamičnega modula elastičnosti je identificirana iz meritev z uporabo prilagodne metode. Reševanje prenosa vibracij poteka numerično na podlagi končnih elementov z uporabo Newmarkove integracijske metode. Numerični model za jekleno vrv je vrednoten eksperimentalno. Med jekleno vrvjo in zunanjim oplaščenjem je obravnavan kontakt po kazenski metodi. Pri numeričnem preizkusu je analiziran vpliv zračnosti na velikost prenosa vibracij. Prikazana je možna uporaba mehanskega filtra za zmanjšanje prenosa vibracij preko jeklene vrvi.
Keywords: vibracije; jeklena žica; numerično modeliranje