Računalniško podprt merilni sistem pri preizkusih lezenja - Jaklič, Anton (Kovine zlitine tehnologije, 1997)
V prispevku je opisan računalniško podprt merilni sistem, integriran v naprave za preizkus lezenja, ki smo ga zgradili na IMT. Sistem sestavljata strojna in programska oprema. Elementi sistema med seboj komunicirajo preko asinhronskih serijskih vmesnikov RS-232. V ta namen smo zgradili računalniško krmiljeno komunikacijsko kretnico, ki omogoča posamezno priključitev več vmesnikov tipa RS-232 v računalnik. Programska oprema omogoča zajemanje merilnih vrednosti iz posameznih merilnikov in obdelavo merilnih vrednosti v realnem času. Opisani so tudi nekateri varnostni ukrepi, ki povečujejo zanesljivost delovanja sistema,
Keywords: mehanske lastnosti; lezenje; merjenje; računalniška obdelava