Analyse linguistique des commentaires facebook a propos des mesures de confinement en France et en Slovénie - Godec, Metka (Vestnik za tuje jezike, 2024)
Članek analizira komentarje slovenskih in francoskih uporabnokov Facebooka glede ukrepov za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom SARS-CoV-2 med pandemijo covida-19. Glavna cilja analize sta prepoznati jezikovne strukture, s katerimi so se uporabniki Facebooka odzvali na protikoronske ukrepe in primerjati odzive na omenjene ukrepe na jezikoslovni ravni, da bi ugo-tovili, kako so se spremenili od prvega do drugega zaprtja obeh držav. Teoretični del obravnava računalniško-posredovano komunikacijo, analizo diskurza, analizo razpoloženja (opinion mining) in predstavi jezikovne značilnosti francoščine in slovenščine. Rezultati analize mnenj kažejo, da je večina uporabnikov Facebooka v obeh državah negativno reagirala na protikoronske ukrepe, pri čemer se je uporaba parajezikovnih znakov (smeškov, GIF-ov) povečala med drugim zaprtjem. Skladenjska analiza je pokazala, da je bila pripovedna poved najbolj uporabljen tip povedi v obeh jezikovnih skupinah, a da so slovenski uporabniki podporo in nevtralnost večinoma izražali s po-močjo večstavčnih povedi, medtem ko so francoski uporabniki ta mnenja izrazili predvsem skozi enostavčne povedi. Pri komentarjih nestrinjanja je bila situacija obratna. Pragmatična analiza je pokazala, da so bili komentarji podpore v obeh državah na začetku pandemije pogostejši, med drugim zaprtjem pa so postali redkejši in bolj kritični. Podoben negativni obrat je opaziti tudi v nevtralni komentarjih. Največje razlike so se pokazale v komentarjih nestrinjanja: ti so med dru-gim zaprtjem v Franciji prešli v posmeh, medtem ko so se v Sloveniji spremenili v neposredne grožnje in nasilne žalitve. Rezultati magistrske naloge poglabljajo razumevanje dinamike spletnih interakcij v času krize ter poudarjajo kulturne razlike in podobnosti v odzivih na ukrepe zaprtja na družbenih omrežjih.
Keywords: COVID-19 pandemic; COVID-19 prevention and control measures; France; Francija; pandemija Covida-19; protikoronski ukrepi; Slovenia; Slovenija