"Greš za to idejo, za to gibanje. Da se nekaj le končno zgodi." - Zidarič, Tjaša (Etnolog. Nova vrsta (Ljubljana), 2012)
Avtorica v prispevku obravnava ljubljanske politične grafite, ki so v etnološkem oziroma kulturno antropološkem smislu zanimivi predvsem kot odsev aktualnih družbenih dogajanj. Predstavlja analize zbranih grafitov z raznovrstno družbeno-politično vsebino, pri čemer ugotavlja njihove vsebinske in oblikovne značilnosti ter povezavo z aktualnimi družbenimi dogajanji. Grafite pojasnjuje tudi v odnosu do ideoloških ciljev nekaterih subpolitičnih oziroma aktivističnih skupin, ki se prek grafitov kot medija za intervencijo in komunikacijo v javnem prostoru zavzamejo za različne družbene spremembe. Predstavi tudi pričevanja treh pripadnikov subpolitičnih oziroma aktivističnihskupin, ki svojo siceršnjo dejavnost v skupinah dopolnjujejo tudis pisanjem grafitov. S tem na konkretnih primerih ponudi odgovor na to, kakšne so značilnosti ter kakšno bistvo tovrstne produkcije.
Keywords: ethnology; etnologija; grafiti; subculture; subkultura; street art; ulična umetnost; likovna umetnost; visual arts; urbana kultura; politics; politika; Ljubljana; gaffiti; urban culture