Vpliv spola na znanstveno produktivnost - Mur, Boštjan (Družboslovne razprave, 2008)
Problematika žensk v znanosti se je v Sloveniji kar pogosto obravnavala, redkeje pa vprašanja, povezana z znanstveno produktivnostjo žensk. Članek prinaša vpogled v teorije, ki razlagajo neenakosti med spoloma v povezavi z znanstveno produktivnostjo, in obširen pregled tovrstnih empiričnih študij s področja sociologije (znanosti). Poudarek je predvsem na empiričnih študijah, ki pogosto prinašajo precej diametralne rezultate. Poleg tega skuša avtor osvetliti problematiko in razmere, s katerimi se ženske srečujejo na znanstveni poti, posebna pozornost je namenjena vprašanjem znanstvene kariere in uravnoteževanju te s skrbjo za družino. Čeprav se zdi, da je napredek v zadnjih nekaj desetletjih očiten, razmere vendarle niso take, kot bi si želeli.
Keywords: Science; Znanost; Znanstveno raziskovanje; scientific method; Scientific research; Productivity; Produktivnost; Career; Kariera; Kariera people; Gender inequality; Spolna neenakost; woman; Women; Ženske; znanstvena produktivnost; znanstveniki; spol; položaj žensk