Toksični vidiki galaktoze - je mleko res zdrava hrana v vseh življenskih pogojih? - Karas Kuželički, Nataša (Farmacevtski vestnik, 2008)
Čeprav predstavlja mleko v populacijah belcev pomemben vir proteinov in kalcija, se pogosto pozablja, da je uzivanje mleka v odrasli dobi globalno dokaj neobičajen pojav. Pri večini sesalcev pride v odrasli dobi do zmanjšanja aktivnosti encima laktaze, ki cepi laktozo do galaktoze in glukoze ter tako omogoča njuno absorpcijo v kri. Osebe z delnimi okvarami v presnovi galaktoze in hkratno visoko aktivnostjo laktaze v odrasli dobi bi ob povečanem uživanju mleka lahko imele večje tveganje za razvoj nekaterih obolenj povezanih z galaktozno toksiocnostjo, kot sta siva mrena in rak jajčnikov.
Keywords: galaktoza; laktoza; mleko; rak (medicina); siva mrena