On omissions and substitutions in the Medieval English translations of the Gospel - Štrmelj, Lidija (ELOPE (Ljubljana), 2012)
V članku obravnavamo izpuste in zamenjave delov latinskega besedila v staro in srednje angleških prevodih Evangelija po Janezu. Ugotavljamo, kako pogosto in zakaj sta se prevajalca odločala za ta odstopanja pri prevajanju besedila ter ali je zaradi tega prišlo do bistvenih razlik med prevodoma, ki sta nastala v razmiku 300 let. Nekateri podatki nedvomno nakazujejo spremembe v razumevanju in doživljanju bibličnih ter drugih izrazov, do katerih je prišlo v tem obdobju in se odražajo v jeziku. Poleg tega v članku namenimo pozornost tudi avtorjevim prevodoslovnim prednostim in posebnim jezikovnim značilnostim.
Keywords: angleščina; culture; družba; English; izpusti; kultura; Latin; latinščina; prevajanje; prevodi; society; srednja angleščina; stara angleščina; translation; zamenjave